Skip to content

  24.02.2017 — 5 min lästid

  Kommer Watson att revolutionera din verksamhet?

  Många av oss ser fortfarande Watson som en AI-saga (AI = artificiell intelligens) som gör bra ifrån sig i frågeprogram på tv. Men nu för tiden är Watson mycket mer än så.

  I grund och botten är Watson en samling kognitiva egenskaper med förmågan att förstå information som produceras på ett naturligt sätt av människor, såsom tal, text och olika data. Utifrån given information kan Watson lära sig och modifiera sitt beslutsfattande för att dra nytta av information.

  Det här låter fruktansvärt trist, och samtidigt intressant.

  Även i Finland har det på senaste tiden skett en hel del olika satsningar och investeringar kopplade till kognitiva projekt. Exempelvis ingick KONE, en globala ledare inom hissar och rulltrappor, ett avtal för att börja använda plattformen Watson. Även vårdsektorn har uppmärksammat Watsons förmågor. Därtill finns exempel på e-handelsplatser där Watson kan vara till hjälp vid val av produkt.

  Det är mycket troligt att en kunddialog i en online-butik för mat och specialprodukter med Watsons hjälp kan låta såhär:

  Juha: God morgon, Watson.

  Watson: God morgon Juha. Hur kan jag hjälpa till?

  J: Jag planerar en middag för omkring tio vänner om ett par veckor. Jag tänkte bjuda in dem till att umgås ett tag i min stuga. Kan du ge några förslag på vad vi ska äta?

  W: Absolut. Är det okej om jag ställer några förtydligande frågor?

  J: Självklart.

  W: Jag ser att du främst köper kyckling för helgmåltider och ibland tapas-mat. Vill du laga liknande mat den här gången?

  J: Absolut! Jag gillar att laga kyckling, så vi kan börja med det. Jag hoppar över tapas den här gången, men rekommendera gärna någon annan förrätt.

  W: Okej – är någon av dina gäster känslig mot någon slags mat?

  J: Vad jag vet så går några på en glutenfri diet, så vi borde ta med det i beräkningen.

  W: Okej. Ett ögonblick… Här är fyra alternativ med priser. Jag rekommenderar dig att prova det fjärde alternativet. Det har varit en del positiva diskussioner om det i sociala medier på senaste tiden. Det är en rätt som är värd att testa.

  J: Perfekt, jag provar det. Hur gör vi med förrätter?

  W: Jag föreslår följande förrätter. De fungerar väldigt bra ihop med den huvudrätt som du valde.

  J: Okej. Jag tar val nummer ett. Skulle du kunna sätta ihop ett förslag på vad jag ska handla, inklusive andra saker som kan vara nödvändigt för tio personer?

  W: Självklart. Här är det. Jag har redan lagt varorna i din varukorg. Du kan lägga till eller ta bort produkter som du vill. Jag skulle också föreslå att du tar en titt på vad de lokala matproducenterna kan erbjuda. Du ser dem här.

  J: Tack, jag ska ta en närmare titt. Kan du även se till att varorna levereras till stugan på lördag eftermiddag?

  W: Inga problem. Jag bokar leveransen till klockan 14.00. Adressen finns redan i din profil. Fungerar det för dig?

  J: Ja, tiden och adressen ser bra ut. Är det något annat du vill rekommendera?

  W: Ja, jag vill påminna om att väderprognosen förutspår ganska mycket regn för den dagen. Om du hade tänkt vara utomhus så rekommenderar jag dig att titta på de här regnställen och paraplyerna. De här brädspelen kanske också kan fungera bra en regnig kväll.

  J: Bra tänkt. Jag har regnställ, men lägg till ett Monopolspel i varukorgen och leveransen.

  W: Okej. Är det något mer jag kan göra för dig?

  J: Nej tack. Det var allt. Vi ses nästa gång!

  W: Tack själv, trevligt att kunna hjälpa till. Vi ses!

  Watson har utvecklats till en möjlig game changer för vissa branscher. I slutändan kommer detta att förändra etablerade verksamhetsmodeller på överraskande enkla sätt. Om du är intresserad av att veta mer kan du börja med att besöka Watsons hemsida.

  Omnikanal försäljning, Handel