Skip to content

  27.02.2017 — 6 min lästid

  Pimpa min leverans

  Kommer du ihåg succéserien där de förvandlade en vanlig gammal rishög till en drömbil? När jag befann mig mitt i sommarens semesterkänsla tog jag och använde det formatet för ett av handelns viktigaste områden.

  Serien hette ”Pimp My Ride” och följde West Coast Customs karossverkstad. De tog in bilar som var en tur från skroten och gav tillbaka dem till ägarna i ett otroligt ”pimpat” skick.

  Så vad skulle hända om vi behöll idén men ändrade vad som ska in på verkstaden? Ett av de allra viktigaste områdena inom modern handel och kundupplevelse – leverans till kunden – skulle kunna pimpas. Pimp My Delivery!

  På semestern hade jag en massa tid över till att leka med idén. Jag höll mig nästan inom gränserna för det som idag är möjligt. När det gäller kundleveranser finns det några grundläggande saker som kan finjusteras: den faktiska leveransen till kunden, händelser i samband med retur samt byte eller återköp.

   

  Fem idéer för att finjustera dina leveranser

  1. Fler hästkrafter till din handelsmotor

  Moderna produktsortiment är relativt små, både i fysiska butiker och online. Det finns såklart vissa undantag. För den finjusterade versionen skulle jag direkt utöka online-butiken till en handelsplats. Och med handelsplats menar jag inte ett varuhus med en uppsjö varor. Istället skulle jag investera i ett fåtal starka, och välja produktkategorier utifrån kundens intressen. Med dessa kategorier som bas skulle jag introducera tusentals, eller kanske tiotusentals, nya produkter.

   

  2. Snabbare leveransmodeller

  Jag skulle skruva till nuvarande leveransmodeller på flera sätt. Det första jag skulle göra vore att garantera hemleverans under samma dag för 80% av alla varor vid beställning innan klockan 14.00. Jag skulle hålla bästsäljare i lager i lokaler nära kunderna. Därefter skulle jag konvertera befintliga butiker till lager för leveranser. Några av leveranserna skulle komma direkt från hyllan. Jag skulle använda enkla modeller för att optimera från vilken butik eller från vilket lager en produkt skulle skickas. Den tredje saken jag skulle göra är att dra nytta av företag som Wolt och Uber för hemleveranser samma dag. Annars tror jag inte att det skulle fungera.

  För det fjärde skulle handelsplats och produkter för direktleverans flyttas direkt från partners till kunden med en leveransperiod på två dagar. Jag skulle slipa till den här delen ytterligare genom att välja duktiga varuleverantörer och logistikpartners.

   

  3. Shop-in-shop och tillägg till grundidén

  Som tillägg till min grundidé skulle jag ha någon mindre konceptbutik och shop-in-shops – för att upprätthålla geografisk täckning och såklart för kundernas bild av varumärket. Som vi mycket väl vet så leder stängning av en butik i ett enda område till minskad försäljning online, medan nya butiker på motsvarande sätt ökar försäljningen. En butik på en plats med stort kundflöde i kombination med en stark online-närvaro skulle också på ett naturligt sätt fungera som ett utlämningsställe.

   

  4. Verktyg för returer

  I min specialbyggda version skulle retur- och bytesprocesser alltid börja i online-butiken. Därifrån skulle jag kunna guida kunder till att skicka sina returer och byten till rätt adress. Och det skulle även finnas incitament: lojala kunder skulle få sin återbetalning inom fyra timmar och övriga kunder inom två dagar. Här skulle jag använda mig av samma modell som finns hos finska försäkringsbolag, vilka hanterar sitt kassaflöde väl.

  Jag skulle dock behöva lite hjälp med finjusteringen från ett uppstartsbolag som kanske inte finns än (förutom i huvudet på en erfaren entreprenör). De skulle hantera risker och retur- och bytesprocedurer i mitt ställe. Även om jag tog en marginal på all försäljning skulle jag kunna få det att fungera väl och tillfredsställa mina kunder. De skulle våga köpa mer från mig än från konkurrenterna.

   

  5. Automatisk finputsning

  Till och med min butik skulle vara finjusterad till max. Mr. Watson skulle hela tiden analysera kunders köpbeteende. På så sätt vet jag när det är läge att skicka med ett extra par av de där röda Nike-skorna i samma paket, i en storlek större. De kommer passa bättre än de som kunden beställde, och allt plockas upp av en automatiserad Uber under nästföljande dag…

  Det ursprungliga programformatet hade alltid en fantastisk höjdpunkt framåt slutet. Bilägaren hoppar upp och ner av glädje utan att kunna tro sina ögon. Iögonfallande förändringar, vågade idéer och starka reaktioner var definitivt även det en del av ”Pimp My Ride”-erbjudandet.

  Handel, Kärnan i handeln